~ COLEGIUL NAŢIONAL PEDAGOGIC DUMITRU PANAITESCU PERPESSICIUS BRĂILA ~
COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC
„DUMITRU PANAITESCU PERPESSICIUS

BRĂILA
BUCURIE, RECUNOȘTINȚĂ ȘI DRAGOSTE DE DUMNEZEU
împărtășită de elevii Colegiului Național Pedagogic „D.P. Perpessicius” Brăila și de elevii Școlii Gimnaziale „M. Eminescu” Brăila,
la praznicul „Sfinților Trei Ierarhi” cu ocazia premierii celor ce au participat la Concursul cu participare Internațională
„Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”,
2021 - Ediția a VI-a, Etapa I „Hristos se naște, măriți-L!”
     În data de 30.01.2022, la praznicul „Sfinților Trei Ierarhi”, 17 elevi ai Școlii Gimnaziale „M. Eminescu” din Brăila și 27 de elevi ai Colegiului Național Pedagogic „D.P. Perpessicius” din Brăila au fost premiați, în cadrul Sfintei Liturghii, la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Brăila de către părintele paroh Sorin Marinescu, pentru frumoasele rezultate obținute de aceștia la Concursul cu participare Internațională „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, 2021 - Ediția a VI-a, Etapa I „Hristos se naște, măriți-L!”, desfășurat online, prin rezolvarea itemilor/subiectelor într-un Formular,,Google Forms”, care a fost distribuit în ziua concursului, 18.12.2021, pe adresele de e-mail ale coordonatorilor/profesorilor.
     Concursul a reunit peste 10000 de elevi din 26 de țări (România, Italia, Moldova, Grecia, Franța, Ucraina, Turcia, SUA, Spania, Serbia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Norvegia, Japonia, Canada, Belgia, Austria, Australia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Kenia, Irlanda, India) și face parte din activitățile proiectului european eTwinning ,,Limbă, Cultură și Civilizație Românească” 2021-2022, inițiat de Colegiul Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr” Cluj-Napoca, alături de care, ca organizatori sunt Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Platforma red-religie.ro.
     La invitația făcută de cele două doamne profesoare de religie, Ferescu Victoria de la Colegiul Național Pedagogic „D.P. Perpessicius” și Pârgaru Nicoleta de la Școala Gimnazială „M. Eminescu”, instituții de elită ale învățământului brăilean, au răspuns participării la acest concurs, ce a fost organizat în șase limbi (română, franceză, engleză, italiană, spaniolă și rusă), un număr destul de mare de elevi, care au obținut rezultate deosebite (15 premii I și 2 premii II - Școala Gimnazială „M. Eminescu și 24 premii I și 3 premii II - Colegiul Național Pedagogic „D.P. Perpessicius”), ceea ce arată interesul și dragostea elevilor pentru studiul disciplinei Religie. Ca premiu din partea organizatorilor, elevii au primit pe lângă diplomă și o carte digitală cu ISBN, ai cărei autori vor fi chiar ei, cartea cuprinzând eseurile și creațiile  plastice  ale tuturor copiilor participanți  la concurs, iar din partea parohiei, în jurisdicția căreia se află arondate cele două instituții de elită ale învățământului brăilean, elevii au primit iconițe, cruciulițe și cărți religioase oferite prin sponsorizare de către părintele paroh Sorin Marinescu, în valoare de 1000 lei.
     Bucuria noastră ca profesori de religie a fost și mai mare, că la praznicul marilor corifei ai învățământului teologic, modelele noastre pedagogice, care ne-au arătat că doar prin unirea în dragostea de Dumnezeu putem arăta lumii frumusețea trăirii în duhul lui Dumnezeu, ne-am unit astăzi, în rugăciune de slavă și mulțumire lui Dumnezeu, mai mulți profesori de religie împreună cu părinți, elevi și preoți, luând exemplul Sfinților Părinți. Acest concurs ne-a adus bucuria conlucrării și a prieteniei între mai mulți profesori de religie din toată țara, dar și diaspora românească, dându-ne posibilitatea să facem schimburi de experiență și să ne unim forțele în realizarea unor proiecte frumoase. Am arătat că locul orei de Religie în curricula națională este bine meritat și are valoare umană, pregătindu-i pe elevi pentru viață. Doar prin ora de Religie copiii cunosc valoarea celor mai înalte virtuți umane, care modelează caracterul și personalitatea lor și doar prin ora de Religie copiii vor cunoaște că modelul patristic de educație este cel care a stat la baza modelelor pedagogice clasice și moderne.
     Slavă lui Dumnezeu pentru darul dragostei pentru El, pe care l-am experiat în cadrul acestui concurs!

     Articol realizat și tehnoredactat de prof. Victoria Ferescu (Colegiul Național Pedagogic „Dumitru Panaitescu Perpessicius” Brăila)